Политика за колачиња при посета на веб страната на Салон29

Кога ке дојдете на нашиот сајт или ги користите нашите услуги, Салон29, но и трети лица, авторизирани од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за Вас. Во продолжение следи објаснување за политиката за користење на колачиња.

Ги користиме колачињата за да ја администрираме нашата интернет страна, да анализираме трендови, да ги следиме активностите на корисниците и со тоа да овозможиме персонализирани промотивни пораки и реклами.

Кога прв пат ќе пристапите на интернет страната на Салон29 може да добиете порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “Прифати ги сите”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња.

На известувањето има копче “Поставки за колачиња„ со цел Вие самите да одберете кои колачиња со информации за вашата посета ќе бидат зачувани. Кај секој тип на колачиња е наведено објаснување за истите а детално обаснување за типовите на колчиња можете да прочитате во продолжение на оваа политика за колачиња. Не е задолжително да ги прифатите колачињата и користењето на истите може да биде отповикано во било кое време (Како да ги контролирате колачињата, содржано подолу во текстот). Може да ги промените подесувањата на вашиот пребарувач за да ограничите или забраните колачиња и можете да ги избришете од било кој уред во било кое време. Ако не се согласувате или ги избришете колачињата некои делови од нашиот сајт кои ги пристапувате може да не фукционираат како што треба или да им треба многу повеќе време да се отворат.

Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки, делови од код, кои можат да се употребуваат од страна на веб-страници со цел да се подобри корисничкото искуство. Колачињата се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилен уред кога го посетувате веб сајтот. Кога следен пат ќе го посетите пак истиот сајт, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме вашиот пребарувач. Колачињата може да ги зачувуваат вашите преференции и други информации но не можат да читаат ваши податоци или информации од вашиот храд диск или пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други сајтови.

Колачињата кои што се директно поставени од сајтот https://salon29.com.mk/ се нарекуваат “колачиња од прва страна”. Колачињата поставени од други страни се нарекуваат “колачиња од трети-страни”.

Колачињата од трети страни овозможуваат различни функционалности на нашиот сајт како (рекламирање, фукнции на социјални медиуми, аналитики). Овие колачиња не се во сопственост на Салон29 и Салон29 нема контрола врз нив и како тоа ќе бидат истите искористени.

Зошто се користат колачињата?

Колачињата се користат за подобро разбирање на користењето на веб-сајтот од страна на посетителите како и за оптимизирање на искуството при користење. Колачињата дозволуваат, на страната која што ги поставува, да препознаваат корисничките уреди на користење во споредба со претходни најави и посети со цел да се персонализираат рекламите за поголема релевантност спрема корисниците. Овие информации може да се соберат на сите веб-пребарувачи и на сите уреди (компјутер, лаптопи, паметни телефони, таблети итн.), но маркетинг колачињата не содржат лични податоци за корисниците. Оваа веб-страница употребува различни видови колачиња:

Колачиња што ние ги користиме:

Неопходни колачиња (necessary cookies). Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата и сл. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира исправно.

Претпочитани колачиња (Preference cookies). Претпочитаните колачиња ѝ овозможуваат на веб-страницата да ги запомни информациите кои го менуваат начинот на кој таа се однесува или изгледа, како на пример Вашиот претпочитан јазик или регионот во кој се наоѓате.

Колачиња за перформанси и функционалност. Овој тип на колачиња се однесува на следењето за тоа доколку повторно се вратите на нашиот сајт. Овие колачиња содржат неопходни информации, на пример од кој град пристапувате кон Салон29. Важно е да се напомене дека овие колачиња не се неопходни и не влијаат врз вашето искуство при посетата на нашиот сајт.

Колачиња за трети страни. Колачињата поставени од други страни се нарекуваат “колачиња од трети-страни”. Колачињата од трети страни овозможуваат различни функционалности на нашиот сајт како (рекламирање, фукнции на социјални медиуми, аналитики). Овие колачиња не се во сопственост на Салон29 и Салон29 нема контрола врз нив и како тоа ке бидат истите искористени.

Како да ги контролирам колачињата?

Кога прв пат ќе пристапите на интернет страната https://salon29.com.mk/ може да добиете порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “Прифати ги сите”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот вие изјавување дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња.

На известувањето има копче „Поставки за колачиња“ со цел Вие самите да одберете кои колачиња со информации за вашата посета на https://salon29.com.mk/ ќе бидат зачувани. Поточно може да одберете кои од претпочитаните колачиња кои не се задолжителни ќе бидат зачувани.

Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време. Преку подесувањата во веб-пребарувачот може да подесите кои колачиња ќе ги задржите, а кои не сакате да ги задржите. Исто така може да ја исконтактирате компанијата која ги поставила и која ги контролира колачињата. За повеќе информации проверете во подесувањата на вашиот веб-пребарувач.

 

Рок на чување на колачиња

Колаче Рок на чување Опис
AzSnmj 1 ден Нема дополнителен опис
CookieLawInfoConsent 1 година Целта на колачето е да ја запомни вашите одбрани колачиња
oZenxbRDC_GW 1 ден Нема дополнителен опис
PHPSESSID Кога ќе го исклучите пребарувачот Колачето се користи за складирање и идентификација на уникатниот ID на сесија на корисниците со цел да се управува корисничката сесија на веб-локацијата. Колачето е колачиња за сесија и се брише кога сите прозорци на прелистувачот се затворени. Колачињата со име PHPSESSID содржат само референца за сесија (посета на нашата страница) складирана на веб-серверот. Ниту една информација не е зачувана во прелистувачот на корисникот и ова колаче може да го користи само веб-страницата во тековната сесија
UDKmMO_wcdlo 1 ден Нема дополнителен опис
_ga 2 години Колачето е искористено од: Google Analytics

Функционалноста е: зачувување и броење прегледи на страници

Целта е: Водење на статистика

_gat_gtag_UA_221371814_1 1 минута Колачето е поставено од: Google Analytics

Функционалноста е: складирање на единствен кориснички ID.

Целта е: Водење на статистика

_gid 1 ден Колачето е поставено од: Google Analytics.

Функционалноста е: да брои и чува број на посети на нашата веб страна

Целта е: Водење на статистика

cerber_groove 14 денови Колачето е поставено од: Cerber Security & Anti-Spam

Функционалноста е: да ве заштити од хакерски напади

Целта е: Функционалност

cerber_groove_x_FdoWaA3Xui154CVISOzhtZIGe9UTQ 14 денови Колачето е поставено од: Cerber Security & Anti-Spam

Функционалноста е: да ве заштити од хакерски напади

Целта е: Функционалност

cookielawinfo-checkbox-advertisement 1 година Ова колаче е поставено од приклучокот за согласност за колачиња GDPR. Колачето се користи за складирање на корисничката согласност за колачињата во категоријата „Рекламни“
cookielawinfo-checkbox-analytics 1 година Ова колаче е поставено од приклучокот за согласност за колачиња GDPR. Колачето се користи за складирање на корисничката согласност за колачињата во категоријата „Аналитика“
cookielawinfo-checkbox-functional 1 година Ова колаче е поставено од приклучокот за согласност за колачиња GDPR. Колачето се користи за складирање на корисничката согласност за колачињата во категоријата „Функционални“
cookielawinfo-checkbox-necessary 1 година Ова колаче е поставено од приклучокот за согласност за колачиња GDPR. Колачето се користи за складирање на корисничката согласност за колачињата во категоријата „Задолжителни“
cookielawinfo-checkbox-others 1 година Ова колаче е поставено од приклучокот за согласност за колачиња GDPR. Колачето се користи за складирање на корисничката согласност за колачињата во категоријата „Други“
cookielawinfo-checkbox-performance 1 година Ова колаче е поставено од приклучокот за согласност за колачиња GDPR. Колачето се користи за складирање на корисничката согласност за колачињата во категоријата „Перформанси“
pll_language 1 година Колачето е поставено од: Polylang

Функционалноста е: помнење на  јазикот избран од корисникот кога се враќа на веб-страната, а исто така и за да ги добие информациите за јазикот кога не се достапни на друг начин.

Целта е: Функционалност

viewed_cookie_policy 1 година Колачето е поставено од „plug-in“ за согласност за колачиња и се користи за да се зачува дали корисникот се согласил со користење на колачиња или не. Не складира никакви лични податоци.

Поставено е од: GDPR Cookie Consent

Целта е: Функционалност

woocommerce_cart_hash Кога ќе го исклучите пребарувачот Колачето е поставено од: WooCommerce

Функционалноста е: да складира производи во вашата кошничка

Целта е: Функционалност

woocommerce_items_in_cart Кога ќе го исклучите пребарувачот Колачето е поставено од: WooCommerce

Функционалноста е: да складира производи во вашата кошничка

Целта е: Функционалност

woocommerce_recently_viewed_products Кога ќе го исклучите пребарувачот Колачето е поставено од: WooCommerce

Функционалноста е: складирање на последните извршени дејства на веб-страната.

Целта е: Функционалност

wordpress_test_cookie Кога ќе го исклучите пребарувачот Колачето е поставено од: WordPress

Целта е: да прочита дали може да се постават колачиња на веб страната.

Целта е: Функционалност

wordpress_logged_in_1c846cf88325f0c9eec03f9f6705b3df Кога ќе го исклучите пребарувачот Колачето е поставено од: WordPress

Функционалноста  е: чување најавени корисници

Целта е: Функционалност

wp_woocommerce_session_1c846cf88325f0c9eec03f9f6705b3df 2 дена Колачето е поставено од: WooCommerce

Функционалноста е: за складирање на извршените дејства на веб-страната.

Целта е: Функционалност

Генерални информации

Политиката за колачиња е дел од системот за заштита на лични податоци. За повеќе иформации може да ја погледнете нашата Политиката за приватност или другите јавно достапни документи.

Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги политиките за информираност при евенутални промени.